top of page

DANI MASLINE U ZADRU


PRIPREME ZA 19. MEĐUNARODNE DANE MASLINE ZADAR 2017. U PUNOM JEKU

Nikad veći interes za Dane masline

Pripreme za 19. međunarodne Dane masline Zadar 2017. , koji će se u sklopu Županijskih dana održati 28. i 29. travnja, u punom su jeku. Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije završili su uzorkovanje ulja direktno kod proizvođača i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori

Originalno uzorkovanje

Zavirili su u svaki podrum i konobu zainteresiranih maslinara, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije. “Uzimanje uzoraka ‘na licu mjesta’ praksa je koja se pokazala dobrom. Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Takvim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje. I uspjeli smo u tome”, kaže Benito Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnje Dane masline obilježiti brojne novosti.

Marendin na Forumu

Nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba - Maslinarski marendin na zadarskom Forumu. Radi se o gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za 500-tinjak osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju “iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Humanitarne akcije

Uz gastronomski, manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati akciju Lige protiv raka Zadar, Lige protiv raka Dubrovnik i Lige protiv raka Korčula u pomoći za kupnju aparata za zračenje za Opću bolnicu Zadar. Maslinova ulja sakupljena od natjecatelja i donatora darovat će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra.

Stučni skupovi

U popodnevnim satima u velikoj Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o maslinarstvu i uljarstvu od dinamike ishrane maslina na kršu, povećanju uroda i kakvoće ploda do stavljanja maslinovog tržišta na jedinstveno tržište EU. Moderator je agronom mr. sc. Marijan Tomac, a sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Đani Benčić, prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, dr. sc. Frane Strikić, Dr. sc. Mario Bjeliš, dr. sc. Predrag Vujević, dr. sc. Jelena Đugum, dr. sc. Krunoslav Dugalić, mr. sc. Frane Ivković, mr.sc. Šime Marcelić, Anita Peraić, dipl. ing. Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Izlet na Ugljan

Drugog dana manifestacije u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu i oglednu rezidbu maslina u Sutomiščici razgledati Olive Island Marine. Posjetit će i OPG Otavijević koje proizvodi suvenire od drva masline, dvorc Lantana i stoljetne masline u Malom Lukoranu. Nakon toga slijedi odlazak u mjesto Ugljan i obilazak novopodignutog Matičnjaka izvornih sorti, a potom obilazak makete Antičkog tijeska u Mulinama. Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje pobuđuje i najava održavanja 2. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine. Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana i Lukorana, , Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i iz Crne Gore. Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će zadarski mesari. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj. Svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Proglašenje najboljih

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 19. međunarodnih Dana masline Zadar 2017., održat će se 30. travnja u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga večera, druženje i ples uz živu glazbu.


Najave

Sve najave

Teme

Uskoro

No tags yet.
Podjeli s prijateljima
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page