top of page

U Zadru održano 19. izdanje Dana maslina

Slavili Istrani i Dalmatinci!

Zadar

19 Dani masline

          Na ovogodišnjim, 19. po redu Danima masline  u Zadru u kategoriji pakovina šampionskim je uljem proglašeno ulje OPG Lupić iz istarskih Bala, a u kategoriji otvorenih ulja ulje OPG Gordana Strpić iz Biograda.

  Nakon pozdravnih riječi Benita Pucara, predsjednika Udruge prehrambenih tehnologa biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i predsjednika Organizacijskog odbora, 19. po redu Dane maslina u Gradskoj loži otvorio je zadarski dožupan Božidar Longin.

      Nakon otvorenja dodijeljena su priznanja Hrvatske voćarske zajednice. Plakete za doprinos razvitku hrvatskog voćarstva uručene su Nedjeljku Jusupu, uredniku Plodova zemlje i  mora Zadarskog lista, Mirti Milas, urednici Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija te proizvođačima trešanja u Ninskim Stanovima Branimiru Kardumu i Marinu Šari. Priznanja laureatima dodjelio je dr. sc. Predrag Vujević, tajnik savjeta Hrvatske voćarske zajednice.

    Dodijeljena su i godišnja priznanja i nagrade Dana masline 2017 . Priznanje  „Dr. sc. Ante Medin“ za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu dodijeljeno je prof. dr.sc. Mirjani Herak Ćustić, priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru Marinu Senkiću, priznanje „Maslinarsko srce“ Josipu Kolegi za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu.

     Priznanje „Maslinarska nada“ dobio je Josip Pavlica za postignute uspjehe u  praktičnom maslinarstvu i u školovanju. Priznanje “Zlatno maslinarsko pero” dobio je mr. sc. Marijan Tomac za medijsku afirmaciju malinarstva uljarstva.

Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana maslina

Zadarski dožupan Božidar Longin otvorio je Dane maslina

   Priznanje  „Dr. sc. Ante Medin“ za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu  prof. dr.sc. Mirjani Herak Ćustić uručio je Benito Puacr

Humanitarni karakter Dana maslina

        Dani maslina imaju i humanitarni karakter – u Callegru je bio pravi Maslinarski marendin. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  tijekom Maslinarskog marendina podržana su nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. Podijeljeno je vise od 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje je pripremio zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole. Posjetitelji su imali prilike kušati i sir Sirane Gligora, ulje Uljare Predovan iz Vrsi,  vina  Masvin, Kraljevskih vinograda,  Udruge vinogradara i vinara Nadin, Vinarije Biograd na moru,  Darija Buljata. A za dobro raspoloženje i pjesmu pobrinula se klapa Zadarski kantuni i KUD Podgorac iz Starigrada.

Proglašeni najbolji žgvaceti na Ugljanu

       Drugog dana ove sve zanimljivije manifestacije održan je na otoku Ugljanu – dio je bio rezerviran za praktičnu rezidbu i cijepljenje maslina,  posjet OPG Otavijević, otvaranje matičnjaka te zanimljivo predavanje Mladena Lucina  o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. U popodnevnim satima, u Sutomiščici održano je 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom. Ocjenjivački sud u sastavu Renato Kraljev, Petar Pera, Mario Patras, Davor Vidaković, Oliver Telac, Tamara Šoletić i Edo Majić nije imao nimalo lak zadatak – valjalo je odabrati najbolje među najboljim. Najbolje je proglasila naša poznata glumica Tamara Šoletić koja je krenula s proglašenjem trećeg mjesta koje je pripalo Udruzi maslinara Paičuša. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana, a prvo dvojcu Nikoli Kataliniću i Marijanu Tomcu iz ekipe Trotter d.o.o.

Elena Lupić:

„Do sada smo osvojili puno priznanja i medalja, ali ovdje u Zadru konkurencija je zaista bila žestoka. Na površini od 19 ha imamo 1.800 stabala maslina.  Položaji su na visini od 60 do 90 metara nadmorske visine. To su bili stari maslinici koje smo obnovili, a uglavnom su tu autohtone istarske sorte - buža, puntoža, rožinjola, negrolina. O kvaliteti naših ulja govori i podatak da je naš OPG uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie "FLOS OLEI".

Ulja sve kvalitetnija

    Iz godine u godinu na ocjenjivanje pristiže sve veći broj uzoraka ulja, pa je ove godine stručna komisija čiji su članovi uglavnom zaposlenici zadarskog Doma za zaštitu zdravlja imala pune ruke posla – valjalo je ocijeniti 211 uzoraka. Bez medalje ostalo je 31 ulje, 20 je dobilo brončanu/srebrnu medalju, dok je 160 ulja u obje kategorije po bodovima i po kemijskoj analizi dobilo zlatnu medalju. “S obzirom na ukupni broj pristiglih uzoraka, zaista je zanemariv broj uzoraka koji nisu zadovoljili kriterije kemijske analize. Najčešće mane su užeglost i "salamura", što znači da su masline prije prerade držana u moru”, kazala je Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

    Dobiveni podaci govore o sve kvalitetnijim domaćim uljima, što je rezultat edukacije maslinara i poštivanja agrotehničkih i drugih potrebnih mjera. Pored toga, 2016. godina bila je klimatski povoljna za masline, pa je veliki broj pristiglih uzoraka  bio u kategoriji ekstradjevičanskih ulja. Uz domaće, na ocjenjivanje su pristigli i uzorci ulja iz Slovenije i Crne Gore. Najuspješniji su bili istarski maslinari koji su u Top 10 osvojili sedam mjesta  (pakovine). U Top 10 u kategoriji pakovina su: OPG Ratko Romić Briševo, Restaurant Matanovi dvori Škrabrnja, Coslovicj j.d.o.o. Oprtalj, OPG Cergna Bale, Uljara Nonno Bruno Bale, Edi Batič Slovenija, Davor Iskra Rovinj, OPG Lupić Bale i Zigante d.o.o. Kostajnica. 
   Druga desetka, u kategoriji otvorenih ulja uglavnom je sastavljena od proizvođača iz Dalmacije - PZ Masline i vino Polača, Bruno Rebić iz Imotskog, OPG Milenko Zagorac Polača, Žižanj d.o.o Biograd, OPG Marino Kraljević Reale Krasica, Vlater Kramar Rakotule, Sretna obitelj Kardum Vukšić, Borislav Pedić, Zadar, OPG Nini Činić Krasica i Zvjezdana Vunović Zadar.  Najboljom uljarom u preradi pakovina proglašena je Uljara Nonno Bruno Banjole, a najbolja u kategoriji prerade otvorenih ulja Uljara Nadin
      Po prvi put nagrađena i najbolja maslinarska udruga, na temelju prosjeka tri najbolja rezultata njezinih članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz Medulina.

Zanimljiv okrugli stol

      Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za okrugli stol čiji je moderator bio mr.sc. Marijan Tomac, u Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje su se mogle čuti nove spoznaje i dobiti odgovori na pitanja na temu maslina i ulja od naših cijenjenih znanstvenika i stručnjaka. Tijekom žustre rasprave bilo je očito da su naši maslinari solidno svaladali tehnike uzgoja masline i preradu, no da ih najviše muči kvalitetan plasman vlastitih ulja te uvoz jeftinih maslinovih ulja kojima, bili su složni svi, cjenovno ne mogu konkurirati. Pored toga, čuilo se na okruglom stolu, potrebne su jače kontrole ulja koja su na tržištu.

Strpić:

„Imamo kvalitetno ulje, no, iskreno, među 149 otvorenih ulja, koliko se natjecalo, nismo očekivali šampionsku titulu. Prošla godina bila je dobra, plodovi su bili zdravi, a prerada je bila u uljari Nadin. Maslinik nam je u Vrani, imamo 150 stabala, uglavnom domaćih sorata“.

šampioni otvorenih maslinovih ulja I pakovina – OPG Gordana Strpić I OPG Lupić

bottom of page