Istra u Zagrebu - Vina Romeo i ulja Negri 

Bivši nogometaš "zaigrao" u vinogradu

Roberto Paliska

        Vinistra, međunarodna izložba vina i vinarske opreme s pravom nosi naziv "prozor u svijet vina" - dobra je to odskočna daska za mnoge istarske vinare  koji žele i imaju potencijala izaći iz istarskih okvira i pozicionirati se na ukupnom hrvatskom tržištu. Jedni od takvih su Vina Romeo iz Nedešćine u Istri, predstavljena u zagrebačkom Red Red wine baru 

     Nakon nogometne karijere Roberto Paliska iz OPG-a Romeo Licul nogometne terene zamijenio je vinogradima nastavivši tako dugu i bogatu obiteljsku tradiciju koja seže u davnu  1850. godinu. Obiteljsko naslijeđe Vina Romeo očuvala je obitelj Licul, a Paliska nastavlja. "Premda sam u vinogradima i s vinom završio slučajno, čini mi se kao da to radim cijeli svoj život. Danas ne znam što bih radio s više ljubavi, u čemu bih više uživao nego u vinogradima i vinu. U Hrvatskoj danas ima puno vinara, puno dobrih vina, konkurencija je velika, ali uspješno se nosimo. Ove godine na Vinistri smo osvojili dva zlata za našu malvaziju i teran, te srebrnu medalju za muškat, što nam je dokaz da smo dobrom putu, a i odličan vjetar u leđa", kazao je Paliska. Vinarija Romeo smještena je u istočnom dijelu Istre, u Nedešćini. U tom dijelu crvene Istre, na mediteranskom tlu bogatom crvenicom (terra rossa), uzgajaju Malvaziju, Teran, Chardonnay, Muškat žuti, Merlot i Cabernet Sauvignon. Šest hektara vinograda OPG Romeo Licul nalazi se u Nedešćini, na iznimnim položajima i kvalitetnom tlu, a upravo prikaz općine Nedešćina je njihov zaštitni znak koji se nalazi na etiketi. 

Obitelj Paliska

Roberto Paliska, William Negri i Bruno Elezović, vlasnik Red Red wine bara

     Obiteljsku tradiciju obnovio je i osuvremenio danas 75-godišnji Romeo Licul, Robertov tast, a nema bojazni ni za nastavak jer uz Roberta u obiteljskom poslu su supruga Mirjana i kćeri -  Roberta, magistra prehrambene tehnologije i Antonela, studentica poduzetništva. Nastavlja se tradicija, privrženost, rad i velika ljubav prema vinovoj lozi, a mlade obiteljske snage jamče inovacije u cilju stalnih poboljšanja i kvalitete vina. A upravo sve to zajedno utjelovljeno je u Romeo vinima. Mi smo se uvjerili, uvjerite se i vi. 
       S plasmanom, kaže Paliska, nema problema. Zahvaljujući suradnji s hotelskim lancem Valamar, vina plasiraju u hotele u Rapcu, istarske restorane i barove, a sve su traženija i u ostatku Hrvatske.

OPG Negri olive, Labin

      Uz Romeo vina predstavljena su i maslinova ulja OPG Negri olive iz Labina, u vlasništvu Williama i Anesse Negri.  "U ljubavi prema maslinama i svim emocijama koje prenosi i daje taj prekrasan plod, rođeni su naši maslinici, rođeno je ekstra djevičansko maslinovo ulje 'Negri', koje je dobilo ime po našoj plemićkoj obitelj Negri", kazao je tijekom predstavljanja William Negri.

      Maslinici obitelji Negri smješteni su na istočnoj obali Istarskog poluotoka, na Brgodu, u Trgetu u općini Raša, na jedinstvenom geografskom položaju, u kombinaciji s posebnim sastavom tla koje im daju posebne pogodnosti.

      Maslinovo ulje Negri dobiva se hladnim postupkom prerade, a selekcionirane sorte daju ulju veličanstvenu zelenu boju, ujednačenu gorčinu i pikantnost s okusom na gorki badem i timijan, osebujan miris i okus po plodu masline, jabuke i trave.

Nasljednici labinske plemićke obitelji vrsni su proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Negri" koje je uvršteno u talijanski vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja "Flos Olei 2011". Ekstra djevičansko maslinovo ulje Negri dobitnik je dviju zlatnih medalja.      Mi smo ih kušali u zagrebačkom Red Red wine baru i uživali, a za potpuni doživljaj, spoj okusa, tradicije i ljubavi prema maslini, rekla bih, ulja Negri valjalo bi kušati u galeriji u Palači Negri iz 17 st. koju krasi višestoljetna kamena šterna. Dokaz vrhunskoj kvaliteti maslinovih ulja Negri si i dvije zlatne medalje - Zlatna medalja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Olea, Tar 2010. godine  i Zlatna medalja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja na Noćnjaku u Vodicama 2011. godine.

Anessa i William Negri

Roberto Paliska i William Negri

Anessa Negri, William Negri, Mirjana, Roberta, Antonela i Roberto Paliska

Zlatna medalja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Olea, Tar 2010. godine  i Zlatna medalja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja na Noćnjaku u Vodicama 2011. godine.